Forum www.hanyspower.fora.pl Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Kisz by Panda

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.hanyspower.fora.pl Strona Główna » Kącik kucharski Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Kisz by Panda
Autor Wiadomość
Cimi
Administrator



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3


Post Kisz by Panda
jutro Jezyk


Post został pochwalony 0 razy
Sob 1:44, 03 Gru 2011 Zobacz profil autora
Karo
Administrator



Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 825
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: się biorą dzieci ?
Płeć: Niunia

Post
Hahahaha, pierwszy raz w życiu zrobiłaś coś innego niż jajko na twardo albo herbata i już zakładasz kącik kucharski ? Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Sob 9:38, 03 Gru 2011 Zobacz profil autora
Cimi
Administrator



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3


Post
bo to Natalia chciała przepis Jezyk


Post został pochwalony 0 razy
Sob 10:47, 03 Gru 2011 Zobacz profil autora
Cimi
Administrator



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3


Post
Ale to jutro się rozciągnęło Wesoly

Składniki:

20 dag mąki
10 dag masło (plus do formy)
3 łyżki lodowatej wody

Farsz:
20 dag wędzonego boczku, bekonu lub szynki
15 dag grojera lub ementalera
200 ml śmietany
4 jajka
pęczek natki pietruszki
pieprz
sól

Mąkę wymieszac z solą. Dodac zimne masło. Wymiaszac. Dodac wody. Ugnieśc ciasto. Uformowac, wsadzic w folię i wstawic na 30 minut do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkowac na cienki placek. Wyłożyc nim dno i ścianki natłuszczonej masłem tortownicy .

Farsz
Żółtka ubic ze śmietaną, pieprzem i solą. Z białek ubic pianę. Wędlinę pokroic w kostkę, wymieszac z ubitymi żółtkami i startym serem i posiekaną pietruszką. Rozłożyc farsz na cieście. Wyrównac powierzchnię. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 200st i piec 30 min.


Post został pochwalony 0 razy
Wto 21:22, 06 Gru 2011 Zobacz profil autora
Mada
A3



Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bytom
Płeć: Niunia

Post
Pandusiu poproszę o przepis na tartę ze szpinakiem. Mąż mi żyć nie daje Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Nie 17:39, 26 Lut 2012 Zobacz profil autora
Gość








Post
Właśnie skończyłam ją przegryać,gdyz zajebaam troche do domu! Jest mega pyszna...
Nie 18:53, 26 Lut 2012
Cimi
Administrator



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3


Post
Znalazłam Wesoly bo ja wszystko wysyłam do pracy i tam sobie drukuje Wesoly

ŁADNIKI:
CIASTO: 125 gram masła

1 jajko

ok. 250 gram mąki

2-3 łyżki wody

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka drobnego cukru

Nadzienie: 50 dag szpinaku mrożonego lub ok. 75 dag świeżego, porwanego

łyżka masła lub oliwy do smażenia

mały pęczek natki pietruszki

duża cebula

2-3 ząbki czosnku (można mniej lub więcej - zależy od upodobań)

sól

biały pieprz

zioła prowansalskie, tymianek

15 dag fety

Wierzch: kubek 200 ml śmietany 12%

3 jajka

15 dag żółtego sera (np. gouda)

odrobina startej gałki muszkatołowej








PRZYGOTOWANIE:

Usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone, lekko zmiękczone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Trzeba je zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę (a najlepiej na 2). Przeciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni. Wrzucić szpinak i dusić, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą, białym pieprzem, odrobiną tymianku i ziół prowansalskich i odstawić do wystygnięcia. Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty lub dużą tortownicę, mocno dociskając brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Żeby masa szpinakowa nie przesiąkła w ciasto dobrze jest je podpiec. Trzeba wyłożyć przygotowaną formę z ciastem papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. W tym czasie można rozmącić jajka w śmietanie i dodać do tej masy świeżo startą gałkę muszkatołową (w przybliżeniu - dwie szczypty). Trzeba również zetrzeć żółty ser i pokroić fetę w kostkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową, na niej ułożyć kostki fety i zalać wszystko jajkami ze śmietaną i posypać żółtym serem. Piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia wierzchu).


Post został pochwalony 0 razy
Pon 2:01, 27 Lut 2012 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum www.hanyspower.fora.pl Strona Główna » Kącik kucharski Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin